Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου και ιερά παράκληση κάθε Τετάρτη απόγευμα.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΚΑΘΕ ΤΕΤΆΡΤΗ  ΚΑΙ ΏΡΑ 4.30 ΤΟ ΑΠΌΓΕΥΜΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΉΣ ΑΛΣΟΥΣ ΝΈΑΣ ΦΙΛΑΔΈΛΦΕΙΑΣ ΘΑ ΤΕΛΕΙΤΑΙ ΙΕΡΆ ΠΑΡΆΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΉΝ ΤΟΥ ΑΓΊΟΥ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ ΕΠΙΣΚΌΠΟΥ ΛΆΜΨΑΚΟΥ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΌΥ ΌΠΟΥ ΦΥΛΆΣΣΕΤΑΙ ΜΕΓΆΛΟ ΤΕΜΆΧΙΟΝ ΙΕΡΟΎ ΛΕΙΨΆΝΟΥ ΤΟΥ ΌΠΟΥ ΘΑ ΤΙΘΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΠΡΟΣΚΎΝΗΜΑ.
ΠΑΡΑΚΑΛΕΊΣΘΕ ΌΠΩΣ ΠΡΟΣΈΡΧΕΣΘΕ ΝΑ ΤΙΜΉΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ
ΚΑΤΌΠΙΝ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΈΡΑΣΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΊΑ ΜΕ ΌΛΟΥΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΓΆΠΗ ΣΑΣ Ο ΆΓΙΟΣ ΕΊΝΑΙ Ο ΚΑΤΕΞΟΧΉΝ ΆΓΙΟΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΌΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΊΝΟΥ ΚΑΙ ΜΈΓΑΣ ΔΙΏΚΤΗΣ ΤΗΣ ΜΑΓΕΊΑΣ
Π. Χρήστος Δημητρόπουλος

Ημερομηνία εορτής:  07/02/2016 Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου

Τύπος εορτής:  Σταθερή.

Εορτάζει στις 7 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.

Ιερά Λείψανα:  Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους.

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Μεγ. Σπηλαίου Καλαβρύτων, Ροβελίστας Άρτας και Κύκκου Κύπρου, και στο παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στο άλσος Νέας Φιλαδέλφειας.

Ο όσιος Παρθένιος καταγόταν από κάποια κωμόπολη της Βιθυνίας και έζησε κατά τους χρόνους του Μ. Κωνσταντίνου (324 - 337 μ.Χ.). Ήταν υιός του διακόνου της Εκκλησίας της Μελιτοπόλεως Χριστοφόρου, από τον οποίο εδιδάχθηκε την ορθόδοξη πίστη.

Ο Άγιος από την παιδική του ηλικία προέκοπτε στην αρετή και την ευσέβεια. Ο τρόπος με τον οποίο ο Κύριος αλίευσε τους αποστόλους, που ήσαν ψαράδες, τον έκανε να αγαπήσει την αλιεία. Κα όταν έριχνε τα δίχτυα του στην Απολλωνιάδα λίμνη και τα ανέσυρε γεμάτα ψάρια, αισθανόταν ότι εργαζόταν σε ένα από τα πλοιάρια του Αποστόλου Πέτρου ή του Ιωάννου.

Τα χρήματα που εισέπραττε από την πώληση των ψαριών δεν τα κρατούσε για τον εαυτό του αλλά τα εμοίραζε στους πτωχούς από αγάπη προς αυτούς. Γι αυτό κι όταν τον ευχαριστούσαν έλεγε: « Διατί με ευχαριστείτε; Δεν έχω καμία τέτοια αξίωση. Μήπως είμαστε ξένοι; Εμείς είμαστε αδελφοί. Τι δε απλούστερο και φυσικότερο από το να βοηθά αδελφός τους αδελφούς;»

Για την ενάρετη αυτού παρουσία ο Επίσκοπος Μελιτοπόλεως Φίλιππος (ή Φιλητός) τον εχειροτόνησε πρεσβύτερο. Αργότερα ο Επίσκοπος Κυζίκου Αχίλλιος (ή Ασχόλιος) τον εχειροτόνησε Επίσκοπο Λαμψάκου.

Η αρετή και η ευσέβεια που έκρυβε στην ψυχή του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ο Θεός τον προίκισε με το χάρισμα της θαυματουργίας, για να μπορέσει να εκδιώκει τους δαίμονες από τους ανθρώπους και να θεραπεύει κάθε είδους ασθένεια. Γι αυτό προσφεύγουν σε αυτόν ιδιαίτερα οι πάσχοντες από την επάρατη νόσο του καρκίνου. Ο Άγιος ήταν ο πράος, ο υπομονετικός, ο φιλόξενος, ο μακρόθυμος, ο άγγελος της ομόνοιας, ο ενθαρρύνων τους μετανοούντες, ο πρόθυμος για το ποίμνιό του. Ο Όσιος Παρθένιος εκοιμήθηκε εν ειρήνη. Τμήμα της τιμίας κάρας αυτού φυλάσσεται στην ιερά μονή Μακρυμάλλη, της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου