Κυριακή, 5 Μαρτίου 2017

Α΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΗΣΤΕΙΩΝ - ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ-(Φωτογραφίες από την περιφορά των εικόνων του Ναού της Ζωοδόχου Πηγής (5-3-17)Λέγεται Κυριακή της Ορθοδοξίας, γιατί γιορτάζουμε την αναστήλωση των αγίων Εικόνων και τον θρίαμβο της Ορθοδόξου Πίστεως κατά της φοβερής αιρέσεως των Εικονομάχων, των αιρετικών δηλαδή εκείνων που δεν εδέχοντο να τιμούν τις άγιες Εικόνες. Το <<Ωρολόγιο>> της Εκκλησίας γράφει: Για εκατό και πλέον χρόνια διαταράχθηκε η Εκκλησία με διωγμούς από κακοδόξους εικονομάχους. Πρώτος υπήρξε ο αυτοκράτορας Λέων ο Ίσαυρος και τελευταίος ο Θεόφιλος, άνδρας της αγίας Θεοδώρας, η οποία μετά το θάνατο του συζύγου της ανέλαβε την εξουσία και στερέωσε πάλι την Ορθοδοξία μαζί με τον Πατριάρχη Μεθόδιο. Η Βασίλισσα Θεοδώρα διακήρυξε δημόσια ότι ασπαζόμεθα τις Εικόνες, όχι λατρευτικά, ούτε ως Θεούς, αλλά ως εικόνες των αρχετύπων.

Την πρώτη Κυριακή των νηστειών το έτος 843, η Θεοδώρα μαζί με το γιό της αυτοκράτορα Μιχαήλ, λιτάνευσαν και αναστήλωσαν τις άγιες εικόνες μαζί με τον κλήρο και το λαό. Από τότε εορτάζουμε κάθε χρόνο την ανάμνηση αυτού του γεγονότος γιατί καθωρίσθηκε οριστικά ότι δεν λατρεύουμε τις Εικόνες, αλλά τιμούμε και δοξάζουμε όλους τους Αγίους που εικονίζουν και λατρεύουμε μόνο τον εν Τριάδι Θεό. Τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα και κανένα άλλο είτε Άγιο είτε Άγγελο.

Για λίγο σήμερα, νιώσαμε κι εμείς όλοι στο παρεκκλήσι μας, την ευλογία εκείνης της ημέρας να μας διαπερνά. Γίναμε κοινωνοί μιας ιστορικής συνέχειας που κρατάει αιώνες και που με πίστη και ευλάβεια υποσχεθήκαμε σιωπηλά να συνεχίσουμε τούτο τον εορτασμό έτσι ακριβώς όπως μας τον παρέδωσαν οι πρόγονοί μας. Παρά τις δυσκολίες και τα σύγχρονα βιοτικά προβλήματα κρατήσαμε με πνευματική ανάταση τις ιερές εικόνες και ψάλαμε μα κατάνυξη το, «Την άχραντον εικόνα σου προσκυνούμεν αγαθέ…»

"Στρουθίον μονάζον επί δώματος"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου