Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Τα Αστερούσια. Το Άγιο Όρος της Κρήτης (Φωτογράφιση Ιερού...)




Το εσωτερικό  ιερού τραβηγμένο χωρίς φλας στο σπήλαιο ναό του Μαρτσάλου. Εδώ τιμάται ο ευαγγελισμός της Θεοτόκου, βρίσκεται νοτια των Αστερουσίων Ορέων στην Κρήτη κοντά στην μονή Οδηγήτριας και το αγιοφάραγγο.

Ας αποφασίσει ο καθενας τι βλέπει σ' αυτήν την φωτογραφία...!!!


« Ο Μοναχισμός στα Αστερούσια: Ιστορία και προσφορά »
(Εισήγηση στο 2ο Συνέδριο Μεσαράς Αρχιμανδρίτη π. Παρθένιου Ηγουμένου Ι. Μ. Οδηγήτριας)


"Τα Αστερούσια, μια από τις σπουδαιότερες κοιτίδες του χριστιανισμού και του μοναχισμού στην Κρήτη, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως το « Άγιον Όρος της Κρήτης». Ένας όρμος των Αστερουσίων, οι Καλοί Λιμένες, ήταν ο πρώτος σταθμός του Αποστόλου Παύλου, όπου δίδαξε για πρώτη φορά το χριστιανισμό γύρω στα 60 μ. Χ. κατευθυνόμενος δέσμιος προς τη Ρώμη. Ήταν η πρώτη επίσημη είσοδος του χριστιανισμού στο νησί μας. Ο πρωτοκορυφαίος Απόστολος των Εθνών ήλθε για δεύτερη φορά στην Κρήτη το 63 μ.Χ. και οργάνωσε την εκκλησία τοποθετώντας ως πρώτο επίσκοπο Κρήτης τον εκλεκτό συνεργάτη του Απόστολο Τίτο, με έδρα τη Γόρτυνα.

Αλλά και όσον αφορά το Μοναχισμό, τα Αστερούσια είναι από τα πρώτα μέρη που κατοικήθηκαν από μοναχούς και ερημίτες. Η μορφολογία του εδάφους και οι κλιματολογικές συνθήκες των Αστερουσίων καθιστούσαν τον τόπο αυτό ιδανικό για την άνθηση του Μοναχισμού και ιδιαίτερα του Ασκητισμού. Η συγκεκριμένη περιοχή μακριά από πόλεις και χωριά, γεμάτη από σπηλιές , φαράγγια και απόμερα μέρη προσφερόταν στους ασκητές και τους ερημίτες. Σύμφωνα με την παράδοση, έζησαν εδώ πολλοί ερημίτες κατά τη διάρκεια των διωγμών κατά τους πρώτους αιώνες μ.Χ......."

Από ανάρτηση της Ηρώς Κρήνης στο FB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου